FAQ: de meest gestelde vragen

  • Toon alles
  • Algemeen
  • Zeggenschap
  • Privacy en veiligheid
  • Wat is primair gebruik van gezondheidsgegevens?

    In de zorg worden veel gezondheidsgegevens geregistreerd. Als deze gegevens voor uw behandeling worden gebruikt, dan is dat primair gebruik.  

    Wat is secundair gebruik van gezondheidsgegevens?

    In de zorg worden veel gezondheidsgegevens geregistreerd. Als deze gegevens voor iets anders dan uw behandeling worden gebruikt, dan is dat secundair gebruik. Denk hierbij aan onderzoek, innovatie en beleidsvorming. Secundair gebruik wordt ook wel ‘hergebruik’ genoemd.  

    Worden gezondheidsgegevens van mijn huisarts hergebruikt? 

    Ja, dat kan. Huisartsen beschikken over veel verschillende gezondheidsgegevens. Zo registreert uw huisarts bijvoorbeeld als er bij u sprake is van een infectieziekte zoals mazelen of griep. Maar ook gegevens over medicijngebruik of het voorkomen van een ziekte worden geregistreerd. Gezondheidsinstanties verzamelen dergelijke gegevens voor het monitoren van de volksgezondheid en onderzoeksdoeleinden. Vaak zijn deze gezondheidsgegevens geanonimiseerd of gepseudonimiseerd. 

    Worden gezondheidsgegevens van thuismetingen hergebruikt? 

    Gezondheidsgegevens van thuismetingen kunnen worden hergebruikt. Het gaat dan bijvoorbeeld om thuismetingen zoals bloeddruk of glucosewaarden. Gegevens verzameld via gezondheidsapps en draagbare apparaten kunnen geanonimiseerd of gepseudonimiseerd worden hergebruikt voor bijvoorbeeld het verbeteren van technologie of voor onderzoek. 

    Wat heb ik er aan als ik gezondheidsgegevens deel?

    Het delen van gezondheidsgegevens voor hergebruik helpt iedereen. Denk hierbij aan onderzoek, innovatie en beleidsvorming. Door het delen van gezondheidsgegevens kan de zorg effectiever en goedkoper worden of kunnen ziekten eerder worden opgespoord.  

    Kan ik zelf bepalen waarvoor gezondheidsgegevens worden gebruikt?  

    In de wet staat dat sommige gezondheidsgegevens anoniem beschikbaar zijn voor hergebruik. Dat kun je niet zelf bepalen. Voor andere onderzoeken geldt dat je soms toestemming kunt geven voor het gebruik van gegevens of bezwaar kunt maken tegen het gebruik van gegevens. Dit verschilt per type hergebruik.  

     

    Welke gezondheidsgegevens mogen zonder toestemming gedeeld worden?

    In de wet staat dat sommige gegevens anoniem beschikbaar moeten zijn voor hergebruik. Bijvoorbeeld meldingen van infectieziekten of milieu gerelateerde gezondheidsproblemen. Ook gezondheidsgegevens die gaan over de kwaliteit van zorg, bijvoorbeeld het aantal operaties of complicaties, mogen onder strikte voorwaarden worden gedeeld. 

    Worden gezondheidsgegevens veilig opgeslagen? 

    Ja. Gezondheidsgegevens worden onder strikte voorwaarden veilig opgeslagen om privacy en integriteit te waarborgen. De veiligheid van gezondheidsgegevens wordt beschermd door diverse wetten en richtlijnen, zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en nationale regelgeving. 

    Welke wetten en regels gelden er voor gebruik van gezondheidsgegevens?

    Hoe wordt de toegang tot gezondheidsgegevens bewaakt?

    Toegang tot gezondheidsgegevens wordt op verschillende niveaus bewaakt en gecontroleerd. Voor hergebruik worden gezondheidsgegevens geanonimiseerd of gepseudonimiseerd opgeslagen. Een onafhankelijke toetsingscommissie bepaalt of een onderzoeker volgens bestaande wetten en regels recht heeft om gezondheidsgegevens te mogen gebruiken. 

    Is encryptie hetzelfde als anonimiseren?

    Encryptie is niet hetzelfde als anonimiseren. Met encryptie worden gegevens versleuteld. Het is wel een belangrijke manier om gegevens te beveiligen. Versleutelde gegevens zijn gepseudonimiseerd. Iemand die daar toestemming voor heeft (bijvoorbeeld een onderzoeker), kan met de juiste inloggegevens (sleutel) wel bij de gegevens komen. Het proces van ontsleutelen wordt decryptie genoemd